3 milowe kroki (dla każdego) do zmniejszenia ocieplenia klimatu

3-milowe-kroki-do-zmniejszenia-ocieplenia-klimatu

Nasz indywidualny ślad węglowy (całkowita suma emisji gazów cieplarnianych) zależy w dużym stopniu od 3 sektorów: ogrzewania, diety i sposobów transportu. Zadbanie o te trzy sektory znacząco może zmniejszyć nasz indywidualny negatywny wpływ na klimat. Przedstawimy kroki, których zastosowanie pozwoli ten negatywny wpływ w znaczącym stopniu ograniczyć.

1. Zadbaj o ocieplenie domu i ekologiczne źródło ogrzewania

Elektryczność i ogrzewanie w naszym kraju generują 46% gazów cieplarnianych.

Możesz znacząco zmniejszyć emisję swojego domu. Prezentujemy rozwiązania:

  • Każdy stopień niżej temperatury w mieszkaniu obniża koszty ogrzewania o 5%. Obniżając np. temperaturę z 22 stopni do 19 stopni oszczędzisz 15% pieniędzy dla siebie i tyle samo % gazów cieplarnianych mniej dla klimatu.
  • Dobrze ocieplony budynek może zużyć do 50% mniej energii niż budynek nieocieplony. Zadbaj o tą kwestię. Jest ona niesamowicie ważna.
  • Jeśli palisz węglem to rozpalaj i pal w sposób czysty oraz efektywny (a jednocześnie ekonomiczny). Więcej informacji w zewnętrznym artykule pt. Jak palić czyściej węglem i drewnem.
    PS. Dla niektórych rada ciągle nieoczywista – nie spalamy odpadów w przydomowych kotłowniach, gdyż ich spalanie tworzy trujące i rakotwórcze substancje w powietrzu.
  • Skorzystaj z dofinansowań „Czyste powietrze”, „Mój prąd” oraz Ulgi Termomodernizacyjnej.
    • Program „Czyste powietrze” oferuje dofinansowanie na wymianę źródła ciepła i prace termoizolacyjne w postaci od 15% do 90% dofinansowania do kwoty 53 tys. i możliwości otrzymania pożyczki na pozostałą do zapłacenia kwotę.
    • Program „Mój prąd” oferuje dofinansowanie do mikroinstalacji fotowoltaicznych. Dotacja jest do 50% kosztów kwalifikowanych i nie większa niż 5 tys. zł na jedno przedsięwzięcie.
    • Pamiętajmy również o Uldze Termomodernizacyjnej, która weszła w życie 1 stycznia 2019. Z ulgi mogą skorzystać właściciele i współwłaściciele budynku jednorodzinnego, którzy opodatkowują swoje dochody według skali podatkowej, według podatku liniowego lub opłacający ryczałt od przychodów ewidencjonowanych.
  • Zastąp swój kocioł pompą ciepła powietrze-woda. Mają one większy koszt inwestycji, lecz najniższy koszt ogrzewania i są najbardziej proekologiczne. Jest to wniosek na podstawie artykułu zewnętrznego: Pompa ciepła vs kocioł gazowy vs kocioł węglowy 5 klasy – porównanie. Pompę ciepła można dofinansować z programu „Czyste Powietrze” oraz skorzystać z ulgi termomodernizacyjnej.
Źródła:
http://siteresources.worldbank.org/ECAEXT/Resources/258598-1256842123621/6525333-1298409457335/chapterA.pdf

2. Ogranicz mięso i nabiał (szczególnie jagnięcinę i wołowinę!)

Produkcja jedzenia odpowiada za 26% światowej emisji gazów cieplarnianych.

Ponad połowa, a dokładnie 58% emisji gazów cieplarnianych z wszystkich rodzajów pożywienia generują produkty zwierzęce. 50% z wszystkich emisji produktów zwierzęcych należy do jagnięciny i wołowiny.

Pierwsze miejsce jeśli chodzi o emisję dwutlenku węgla do atmosfery ma jagnięcina (39,2 kg co2), a drugie wołowina (27,0 kg co2). Na kolejnych miejscach są: sery (13,5 kg co2), wieprzowina (12,1 kg co2), łosoś hodowlany (11,9 kg co2), indyk (10,9 kg co2), kurczak (6,9 kg co2), tuńczyk w puszce (6,1 kg co2), jajka (4,8 kg co2). Ślad węglowy produktów wegetariańskich jest mniejszy niż 3 kg co2 na kilogram danego jedzenia. Jeśli chodzi o nabiał to nisko plasują się jedynie jogurty (2,2 kg co2) i mleko (1,9 kg co2).

Dlaczego nabiał produkuje tak dużo gazów cieplarnianych? Zwierzęta przeżuwające (bydło, kozy, owce) uwalniają zdecydowanie najwięcej gazów cieplarnianych, gdyż ich organizm stale produkuje metan, gaz cieplarniany, który jest 20-25 razy silniejszy niż dwutlenek węgla.

Dlaczego hodowla zwierząt emituje najwięcej gazów cieplarnianych do atmosfery? Jest ona związana z wylesianiem (lasy zastępowane są pastwiskami i polami uprawnymi pod produkcję paszy), pustynnieniem i degradacją gleb oraz niezwykle energochłonną produkcją nawozów i środków ochrony roślin (do produkcji paszy), użyciem maszyn rolniczych, nawadnianiem, ogrzewaniem pomieszczeń itd. oraz z przetwarzaniem, pakowaniem, przechowywaniem i dystrybucją produktów mięsnych i mleczarskich.

Aby wyprodukować 1kg mięsa potrzeba 12 kg zboża i soi oraz średnio 20 tys. litrów wody (w przypadku wołowiny może to być nawet 50 tys. litrów). Natomiast już niecałe 15 tys. litrów wody wystarcza do wyhodowania 60 kg ziemniaków, 85 kg pomidorów lub 120 kg marchwi. Z 1 akra (0,405 ha) ziemi można uzyskać aż 18 tys. kg ziemniaków, a mięsa – jedynie 112 kg.

Emisje roczne dwutlenku węgla dla poszczególnych diet

  • Miłośnik mięsa – 3,3 tony co2 / rok
  • Przeciętny zjadacz mięsa – 2,5 tony co2 / rok
  • Jedzący mięso (bez jagnięciny i wołowiny) – 1,9 tony co2 / rok
  • Wegetarianin – 1,7 tony co2 / rok
  • Weganin – 1,5 tony co2 / rok

Jak widzimy przejście na wegetarianizm spowoduje zmniejszenie naszego śladu węglowego jeśli chodzi o dietę – prawie o 50%. Samo wyłączenie jagnięciny i wołowiny oraz ograniczanie spożycia pozostałego mięsa to obniżenie śladu węglowego o ponad 40%.

Źródła:
https://ourworldindata.org/food-ghg-emissions
http://www.greeneatz.com/foods-carbon-footprint.html
https://www.bbc.com/news/science-environment-46459714

3. Podróżuj ekologicznie (pociągiem, autobusem lub rowerem)

Prawie 30% całkowitej emisji CO2 w UE pochodzi z sektora transportu.

Najbardziej nieekologicznym środkiem transportu jest samolot. W Europie 45% lotów odbywa się na odległość poniżej 500 km, którą bez problemu można przejechać pociągiem. Jazda pociągiem emituje jedynie 30-40 gramów CO2 w przeliczeniu na kilometr dla 1 pasażera. Natomiast według danych Europejskiej Agencji Środowiska podróż samolotem w dwie strony na trasie Warszawa-Berlin generuje prawie 300 kg dwutlenku węgla w przeliczeniu na 1 pasażera. Podróż na tej samej trasie pociągiem powoduje 20-krotnie mniejsze emisje. Loty transkontynentalne to już indywidualna katastrofa ekologiczna, gdyż jeden taki lot może wyemitować nawet 1 tonę co2.

Jeśli już musimy podróżować gdzieś samolotem to postarajmy się to zanieczyszczenie atmosfery przez nas wygenerowane wynagrodzić wsparciem jakiejś inicjatywy proekologicznej.

Podróżowanie autokarem jest dość ekologiczną formą podróży. Wartość wyemitowanego dwutlenku węgla na kilometr dla 1 pasażera wynosi jakieś 10-20 gram. Choć też rura wydechowa emituje inne zanieczyszczenia (m.in. pyły i NOx).

Najpopularniejszym środkiem transportu są obecnie samochody, które odpowiadają za największą ilość emisji gazów cieplarnianych do atmosfery spośród wszystkich środków transportu w UE. Samochód wypuszcza z rury wydechowej 150 g CO2/km. Korzystając z samochodu warto zabierać ze sobą jak największą liczbę pasażerów, gdyż wtedy ilość emitowanych zanieczyszczeń na osobę jest mniejsza.

Oczywiście najbardziej ekologicznymi środkami transportu są nasze własne nogi i rower, dlatego jeśli tylko możemy to korzystajmy z nich jak najczęściej.

Źródła:
https://www.green-projects.pl/podrozowanie-neutralne-dla-klimatu-emisje-co2/
https://ziemianarozdrozu.pl/encyklopedia/45/transport-lotniczy
https://tech.wp.pl/samoloty-szkoda-bardziej-nie-chodzi-tylko-o-co2-6398261816002689a

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Energy_Efficiency_in_Transports.png

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *